Ha érted, hogy mondom

Szlengblog

Szlengblog

Büntet

2009. február 28. - Nyelvész Józsi

Mellbevágó hatást eredményez, azzal zavarodott megrökönyödést vagy rendkívüli elismerést vált ki.

Nézzétek má, milyen albán a Taunió sérója! Ez büntet, gecc. Biztos a Gyöngyi hidrogénezte le neki, olyan lett, mint egy román focista, bazz!

A Rudika kitört, mint a járvány, mostanában Astrával büntet a Merszipéjn előtt. Kérdés, hogy a Dzsúlió vagy a Kálmán szolgája lesz, választania kell, ez Tokod törvénye.

Hétvégén Tokodon izzított a Gyulabá. Hatalmasakat büntettek a szövegei megint. Megy a Slágerrádió a Marcipánba, a vén szarzsák meg beszól a bemondónőnek, hogy "minek örülsz, te geciputtony? Hogy a direktorúr lenyomkodta a cekát a torkodon, és jaúl telespriccelte a gecijével? Most meg akasztod a dellát?"

Kösz, Nathanp és Zsírfeka.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.28. 23:49:32

mi ez a gomb!!!???
valami komment küldése vagy mifxszomat ír a gép...
mijez???

KutyaFéK 2009.03.01. 02:05:30

Odavág.

nathanp 2009.03.01. 04:00:58

rátesz rendesen Gyulabá'! :D

coucou 2009.03.01. 08:00:23

"ez Tokod törvénye"

:))

a végrehajtó hatalom pedig az igazság csöve

titesz 2009.03.01. 08:16:47

A durvul egyfajta szinonimájaként is használatos.

- Szombat este a Kiskopárból felmentünk a két harmincas szöszi lakására. Ekkkora tőgyei voltak mindkettőnek. Megbüntetem az egyiket, semmi visszajelzés. Megbüntetem a másikat, semmi visszajelzés. Mondom a kurva anyátokat.
- Hozzuk a vásznat, Csabika?

mantrashiva 2009.03.01. 09:52:53

én szeretlek, de ez egyre belterjesebb és így egyre unalmasabb. régen úgy tűnt, hogy valóban létező kontextusokból emeled ki a szavakat, ami sokat lendített a hitelességen. mostanra azonban az egész nagyon mesterkélt lett (kvázi irodalom, egyfajta eposz), és így az a tudományos jelleg, amit én úgy szerettem, az teljesen elveszett.
talán csak nagyon fiatal vagy még, vagy gyorsan jött a népszerűség?
mindegy, kár érte. nagyon értékes munkának indult, most már csak unalmas poénkodás.

Fekete Pákó 2009.03.01. 10:26:26

@mantrashiva: szerintem kurvára nincs igazad

nathanp 2009.03.01. 12:00:05

@mantrashiva: de nincs ám
ezt a szót pont nem lehet jobban megkutatni, de ha elsütöd egy mikrobiológiai laborban vagy egy hímzőkörben, nem sokan értenék, és el kellene magyaráznod.
ezt teszi Józsi, létező - csak neked nem életszerű - kontextusban.

Nyelvész Józsi 2009.03.01. 12:55:25

@mantrashiva: @Fekete Pákó: @nathanp:
Ekkora látogatottság mellett nehéz mindenkit boldoggá tenni. Elgondolkodom minden értelmes visszajelzésen, szóval jól tetted, hogy leírtad, amit gondoltál, Mantrashiva. Köszönöm. ;)

Pákó, Natán, kösz nektek is. ;)

mantrashiva 2009.03.01. 13:05:53

az érvekkel többet tudok kezdeni, mint azzal, hogy nincs igazam, és kész. szerintem meg igazam van, és kész.
szóval éppen a hitelességgel van bajom. hogy egy kicsit úgy érzem, nem ismered azt a közeget, amit bemutatsz, nincs közöd hozzá. túl sok és egyben túl kevés, inkább karikatúra már, semmint objektív bemutatása valaminek. meglehet, ez sok (ha nem minden) ilyen leíró jellegű munkánál probléma. a szociológus (szocionyelvész) már soha nem lesz gékartonos lúzer, és aligha lenne elvárható rudikától, hogy ő írja ezt a blogot.
de régebben valahogy nem éreztem ekkora távolságot aközött, amit írsz és aközött, ahogy írod. nem tudom, ez érthető-e.

tff 2009.03.01. 14:05:15

@mantrashiva: "inkább karikatúra már, semmint objektív bemutatása valaminek"

Nekem meg pont ez tetszik benne... Nem tudom, éltél-e vidéki kisvárosban, mert én igen, és úgy látom, hogy Józsi jól ismeri ezt a közeget, legalábbis a mi városunkban ugyanígy megvoltak ezek (vagy hasonló) archetípusok, mint Tokodon.

Egyébként szerintem sosem volt róla szó, hogy ez objektív tudományos kutatómunka lenne, amit Józsi csinál...

Miss Marple 2009.03.01. 16:05:35

@mantrashiva: Bár nem a blog elejétől, de már egy jó ideje olvasom a bejegyzéseket. Nekem éppen az az érzésem támadt, hogy miután J. jól ismeri a vizsgált közeget, közelről és közvetlenül, egyre inkább belehelyezkedik ebbe a körbe, és bizony írni kezdi benne a saját történeteit. (Ennek az alkotásmódnak egy variációja Nathanp Tardai történetei egy másik blogon. Az nyíltan fikció, de az elején különböző mentegetőzéseket tesz közzé, nehogy elhiggyék a sztorikat, merthogy annyira valósághűek.) Józsi figuráinak immár körvonala és háttere is van, de nem gondolom, hogy ez jelentősen levon a szócikkek hitelességéből. A használat közben bemutatott szavak abban a közegben úgy és akkor akár el is hangozhatnának, aminthogy valószínűleg hasonló, életbeli szövegkörnyezetből ragadja ki és teszi őket ide a blogtulaj.

A blog alakulásásnak viszont valóban van egy sajátossága: miután a példamondatok sokszor utalnak egymásra, ez kissé tényleg szappanopera jelleget kölcsönöz a sorozatnak. A kommentelők egy jelentős része már nem a nyelvészeti érdeklődésű laikus (mint pl. én), hanem a szavak keletkezésének közeléből jövő olvasók, akik maguk is ismerik/használják/hallották már a tárgyalt szót és az újabb "részeket" követelik a sztoriból. De van több olyan "igazi" nyelvész is, aki etimológiát, szinonimákat stb. hoz - ettől még érdekesebb lesz az egész.

Tehát bár a blog már valóban kicsit eltávolodott az eredeti céljától, azért még meg is tartotta belőle a legfontosabb elemeket és gazdagodott is egyebekkel.


Nabaszki, mára eleget okoskodtam. De nem hagyom a Józsit bántani.

Yossarian 2009.03.01. 17:23:58

"választania kell, ez Tokod törvénye"

ez megint zseniális lett szépöcsém!

leon, a proli 2009.03.01. 17:40:49

én hallottam a "büntet" kifejezést "lekúr" értelemben is, "amig a nyolcadikosai az évzárón ácsorogtak 35 fokban az udvaron, János bá éppen a testiszertárban büntette a Novák Éva (7b, kémia tagozat) mostohaanyját"

Winston Smith 2009.03.01. 18:59:20

Jaja, szerintem is, ez a blog így büntet, ahogy van.

-------------------------------

Amúgy mifelénk a büntet általános ige jelleggel is működik. Pl.
- "szombat este a Horizontban büntettünk",
- "Kinder Béci még mindig a Relabornál büntet",
- "Kisnovák magyar szakon büntet, ugye?" stb.

Viszont érdekes módon a "büntető" mint jelző nem éppen dicséret.
- "Renátó egy elég büntető figura",
- "a Tónió-féle házipálesz, hát mit mondjak, nagyon büntető egy cefre".

Nyelvész Józsi 2009.03.01. 21:20:32

@Miss Marple: @Yossarian: Kösz. :)

@leon, a proli: @Winston Smith: Szerintem ez csak enyhe jelentésmódosulás, ami úgy kezdődött, hogy a "büntet" = nagy hatást kifejtő cselekvést / tevékenységet ironizálták a beszélők. Például "a Tónió még mindig a Relaborban büntet, pakolja kartonba a fogkrémeket" a következő ironizálása: "A Kinder Béció már valami menedzserként büntet. Céges Ford Mustanggal borítja neki."
Ugyanez vonatkozik a János bás példára. :D

Vegyi Ali 2009.03.02. 11:48:45

Szerintem alapvetően nem "nagy hatást kifejtő", hanem elborzasztó hatást kifejtő tevékenységet jelentett eredetileg, pl.:
Bemegyünk baszod tegnap a drinkszalonba, 'oszt valami csiribiri faszfej benyomott vagy kétezret a zenegépbe, Lagzi Lajcsi, meg a kakasvadász büntetett háromnegyed órán keresztül. (gyk: kakasvadász=zámbódzsimbó)

Aztán később ment át általános csleekvés értelembe, sőt, a beszélő számára pozitív kontextusba, pl:a Józsi állítólag olyan keményen büntette a telepi Timikét, hogy a másnapi kuncsaftokat is mind lemondta.

ZimBabe 2009.03.02. 14:45:52

Ami annyira fáj, hogy az már jó - leginkább ezt fejezi ki a 'büntet', vagy a 'durva'. Eredetileg negatív értelmű, de annyira, hogy az már fullpozitív..

A Nóra beivott és rátolt háromésfél bogyeszt, aztán három műszakban durván bebüntette magát a csőkarima-szeletelő szallag mellett, gecc - annyira rajtamaradt a szaron, hogy azóta is fel-le jár a feje bármilyen ipari zajt hall!

moli 2009.03.18. 12:22:13

@mantrashiva: ugy erzem - na, ezzel vitatkozz -, hogy nincs igazad. (figyelem: nem veletlen nem azt irtam, hogy "nem erzem, hogy igazad volna")

Nyelvész Józsi 2009.03.18. 13:15:35

@moli: Mantrashiva így gondolja, ezt nem kell megváltoztatnunk. Remélem azért még olvasol majd, apám!
süti beállítások módosítása