Ha érted, hogy mondom

Szlengblog

Szlengblog

Blogszabályzat

2009. február 10. - Nyelvész Józsi

1. A Szlengblog

A Szlengblog célja
A Szlengblog célja a magyar szleng jelentéstani feltérképezése, a nyelvi (ön)művelés és a magyar nyelv fejlesztéséhez való hozzájárulás. A nyelvi információt a Szlengblog igyekszik szakkifejezések és egyéb sallangok nélkül, szórakoztató formában átadni.

A Szlengblog írója
A Szlengblog tartalmát kizárólag egy szerző, én (Nyelvész Józsi) írom. Semmilyen közzétett tartalmi elem nem tükrözi sem Nyelvész Józsi, de különösen az ő korábbi, jelenlegi vagy bármilyen jövőbeli munkáltatójának / üzletfelének vagy ismerősének a véleményét. Nagyon komoly vagy, ha ez egyáltalán eszedbe jutott. :) Ez egy szórakoztatóblog, the.

Email: szleng kukac gmail pont com.
Korábbi interjúk itt.

Mi a szleng?
A szlenget különböző nyelvészek másképpen határozzák meg. A Szlengblogon közzétett szleng attól szleng, hogy Nyelvész Józsi annak gondolja.

Szlenget küldenék
Fasza, írj emailt vagy használd az űrlapot az oldalsávban. Mindenképpen adj meg egy művésznevet, aminek megköszönhetem a javaslatot a szócikkben. A beküldésed feldolgozási ideje egy naptól egy évig terjedhet, a minőségétől függően. Idegesítő, mesterkélt szlenget ne küldj, és az odabaszós, realisztikus példamondat megtízszerezi a feldolgozási sebességet. A beküldéseddel hozzájárulsz ahhoz, hogy a beküldött anyagot feldolgozzam, és online vagy offline kezdeményezéseimben felhasználjam. Próbálom a lehető legnagyobb riszpektet megadni a beküldésedért, akkor is, ha csak magát a szót használom fel, és órát dolgozom azon, hogy példamondatokat írjak hozzá, meg a kerettörténetbe beillesszem (ez az esetek 99%-a).

Jó lenne egy kis etimológia, Józsi
A jelentéstannal szemben az etimológia nehezen bizonyítható, egzaktsága megkérdőjelezhető. Létezik 2-3 elmélet egy adott kifejezésre, amelyek közül mindegyiknek vagy egyiknek sincs valóságtartalma. Etimológia nem, vagy csak nagyon kevés lesz. Ha van infód egy adott kifejezés eredetéről, kommentben megoszthatod.

2. Felelősségkizárás

Tartalom
A szleng gyakran látja el azon társadalmi tabuk kimondásának szerepét, amelyeket a nyelv főárama - a társadalom álszemérmessége miatt - nem tud szabatosan kifejezni. A szleng szókincs gazdag a következő vonatkozásokban:

  • Bűnözés
  • Erőszak
  • Kábítószerek
  • Kisebbségek
  • Nemiség
  • Ennek megfelelően elkerülhetetlen, hogy a fenti témákkal kapcsolatban nagy mennyiségű szócikk fellelhető legyen a blogon. Tévedés azt feltételezni, hogy a Józsi egy szócikk bármilyen elemével egyetért.
    Ha a fentieket nem tudod elfogadni, menj máshova netezni.

    Szereplők
    Minden szereplő a valóság által inspirált, de kitalált alak. A valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve.

    Helyszínek
    Minden helyszín a valóság által inspirált, de kitalált hely. A valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve.

    Megjegyzések
    A Szlengblog a kommentekkel szemben több mint egy évig kurvára megengedő volt, csak a klasszikus gyűlöletkeltő (zsidózós stb), illegális és spam tartalmak kerültek törlésre. A blog fokozott ismertsége viszont nem feltétlenül értékes kommentekkel, kulturált ellenvéleményekkel, kiigazításokkal jár együtt. A véleményedet írd le bátran továbbra is - szar a Szleng, izzadtságszagú, és a kurva anyámat - de ha ezen kattogsz több kommenten keresztül, kimoderállak a gecibe. Egy szórakozóhelyre bárki bemehet (és a Szlengen ráadásul ingyen van a bár), de azt veszem észre, hogy idejár prátolni a sok nonsztop, meg csöcsörészik a pincérnőimet, akkor megy a vascső.
    A blogon szereplő megjegyzésekért természetesen még így sem vállalok semmilyen felelősséget.

    3. Copyright témája

    A Szlengblog és annak tartalma Nyelvész Józsi szellemi terméke és tulajdona. Ezzel kapcsolatban minden jogot fenntartok, de nem vagyok veréb, vágom, hogy fogsz kopi-pésztelni, meg ilyesmi. Egyedül arra kérlek, hogy hivatkozz arra, amit kimásolsz, és ne próbálj pénzt csinálni belőle. A Szlengblogra a Creative Commons Jelöld meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc szabályai vonatkoznak.

    4. Hirdetések

    A Szlengen Adsense-hirdetések futnak, és kösz, nem érdekel semmilyen hirdetési ajánlatod. Nem akarok külön foglalkozni hirdetésekkel, nem érdekelnek - nem ez a Szleng modellje. Mindenesetre a jelenleg futó AdSense-rendszer anonim adatokat gyűjt a hirdetésre kattintó felhasználókról azért, hogy ne zavaró, hanem benneteket érdeklő reklámok toluljanak elő. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról a Google Adatvédelmi irányelvei mondják meg a konkrétat. Ha nincs időd elolvasni, az a lényeg, hogy a gyanús bőrkabátos faszit az ablakod alatt nem az AdSense küldte, és nem, bazmeg, tényleg nem figyel meg a szomszédod a tévén keresztül.

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    m e o w 2009.03.12. 00:24:15

    Hogy lehet, hogy ezt nem kommentálja senki? :-)

    Modor Tibi 2009.07.16. 16:28:00

    @m e o w: mert még mindig az etimológiát keresik :D

    Nyelvész Józsi 2009.07.16. 20:38:25

    Ja, tényleg értékelném, ha a sok gyökér itt kezdene, mielőtt kommentekkel egymásra pazaroljuk egymás idejét. :)

    Jack Dániel 2009.09.14. 17:46:34

    szinoníma rész is lehetne

    Pólópokol - David 2009.09.28. 21:06:19

    A szinoníma-szótár tényleg jó lenne pluszban, bár biztos lényegesen bonyolítaná a szócikkek felvitelét.

    Kilroy* 2009.10.13. 19:51:37

    Józsi, ha már arról dumálsz, hogy lehet mélben tolni a cuccot, legalább ki is rakhatnád valahova azt a mélt...

    Kilroy* 2009.10.13. 19:56:28

    Vak vagyok, bocsánat :-)

    Nyelvész Józsi 2009.10.13. 20:57:37

    @Kilroy*: Tényleg nehéz észrevenni, majd okoskodok valamit ezzel kapcsolatban!

    Nyelvész Józsi 2009.10.25. 16:45:47

    @Nyelvész Józsi: A fenti űrlapon lehet küldeni a szlenget, mint a mókus.

    Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.02. 15:19:43

    Ha nincs etimológia, akkor legalább a keletkezés éve legyen. Vagy a jelentés módosulás éve/évizede? Vannak itt tök régi kifejezések, amelyek már az én gyermekkoromban is vércikik voltak, tudom egy újszülöttnek minden szleng új, de nem ártana egy csepp figyelmesség.

    Nyelvész Józsi 2009.11.03. 00:38:15

    @Jobb híján MDF-es: Megvan a Kisnovák kedvenc sorozata, a Prison Break? Mindig a Renátó laptopján sasolták az epizódokat, szinkronosba.

    Na, abban van a jelenet, amiben a Bellick megkocogtatja az ipari slozettot a Scofield cellájában, és mondja, hogy a feedback az mehet ide, ebbe a visszajelzés-gyűjtő dobozkába.

    Amúgy meg tolulj a konkrét válaszhoz: szleng.blog.hu/2009/10/24/ember_14/fullcommentlist/1#c7546202

    Katamori 2011.11.11. 20:53:49

    @Nyelvész Józsi: A sok gyökér pontosan azért nem itt kezd, mert gyökerek. :)
    süti beállítások módosítása